Etusivu

Kärki-Agrin erikoisrehutehdas Seinäjoella on valmis ja tilakohtaisten erikoisrehujen ja nuolukivien valmistus on käynnistynyt.

Euroopassa tilakohtaiset rehut muodostavat jo suurimman osan markkinoista. Suomessa olemme olleet kehityksestä jäljessä ja 70-80 luvuilla perustetut rehutehtaat on rakennettu valmistamaan massarehuja ja pitkiä tuotantosarjoja.

- Tilakokojen kasvu ja seosrehuruokinnan yleistyminen Suomessa on kuitenkin muuttanut tilannetta ja tilakohtaiselle räätälöinnille on todellinen tarve suomalaisilla maatiloilla, sanoo Kärki-Agrin toimitusjohtaja Juuso Kangas.

Suomesta on puuttunut tulevaisuuden tarpeet täyttävä erikoistehdas. Nyt valmistunut rehutehdas mahdollistaa täysin uusien raaka-aineiden käytön, jotka ovat muokattavissa räätälöidysti tilojen tarpeiden mukaan.

- Tuleva tuotantolaitos antaa mahdollisuuden tuoda markkinoille sellaisia tuotteita, joita siellä ei vielä ole. Tämä parantaa asiakastilojemme tuottavuutta ja mahdollisuuksia yhä tehokkaampiin tuotteisiin, toteaa Kangas.

Uutta teknologiaa

Tehtaassa on Suomessa täysin uudenlaiset laitteet ja teknologia kivennäisten ja erikoisrehujen valmistamiseen. Customised-Feed-System (CFS) -tekniikka mahdollistaa pientenkin rehuerien valmistamisen tilakohtaisesti ja laadukkaasti.

- CFS-systeemin ansiosta erikoisrehujen koostumusta voidaan muokata joustavasti kotoisten rehujen ravinteiden mukaan. Myös herkkiä raaka-aineita kuten vitamiineja ja hiivoja pystytään käsittelemään laadukkaasti. Lyhyet erät takaavat rehun tasalaatuisuuden ja lajittuminen on minimaalista.

- Tehtaan tuotantokapasiteetti on 30 000 tonnia vuodessa ja sen automaatiotaso on erittäin korkea, esimerkiksi säkitys ja lavaus tapahtuvat robottien avulla, kertoo Kangas.

- Asiakas voi määrittää reseptin ja tuotteet saadaan hyvin lyhyellä toimitusajalla tilalle suoraan tehtaalta. Lisäksi pienemmät kertaerät takaavat erikoisraaka-aineiden kuten vitamiinien elinvoimaisuuden loppusyöttöön saakka.

Ensimmäinen kotimainen nuolukivilinja

Erikoisrehulinjan lisäksi tehtaassa on myös Nutrilix-nuolukivilinja. Se mahdollistaa erikoisraaka-aineiden kuten valkuaisen, energian, kivennäisten sekä vitamiinien ja hiivojen lisäämisen nuolukiviin.

- Nuolukivien valmistus vaatii erikoislaitteistoa- ja osaamista. Tällä hetkellä lähimmät nuolukivien valmistajat löytyvät Pohjoismaiden ulkopuolelta ja tehtaamme onkin Suomen ensimmäinen vitamiininuolukivien valmistaja.

- Nyt pystymme korvaamaan nuolukivien tuonnin Euroopasta kotimaisella vaihtoehdolla ja antaahan tämä mahdollisuuden myös vientiin, sanoo Kangas.

Kärki-Agri on suomalaisten nauta- ja maitotilojen palveluun erikoistunut yritys. Kärki-Agri edustaa kahden kansainvälisen toimijan, Alltechin ja DLG:n, toimintaa Suomessa. Jatkamme omalla, yli 25 vuoden kokemuksella ruokinnan, hygienian ja rehunsäilönnän osa-alueilla tapahtuvaa jatkuvaa kehitystä. Välitämme maailmalta uusimmat tutkimus- ja kehitystyön tulokset ja ratkaisut Suomalaisten viljelijöiden saataville. Tervetuloa mukaan!

Lue lisää ›