Etusivu

Happi on yksi rehun pH:n laskun estävistä tekijöistä rehun käymisen aikana. Lisäksi rehuun varastoinnin aikana pääsevä happi pilaa rehua voimakkaasti. Muovin tehtävä on estää hapen pääsy rehuun ja siten säilyttää rehun laatu korkeana aina syöttämiseen saakka.

Kun rehusiilo, -auma tai paali suljetaan muovin sisään alkaa rehuun jäänyt happi muodostua hiilidioksidiksi varmistaen rehun säilyvyyden. Mitä enemmän happea on jäänyt itse rehuun (lue miten hyvin tiivistetty), sitä enemmän säilöntätappioita rehuun muodostuu.

Säilöntätappiot = Kuiva-ainetappiot = Raha-tappiot

Usein säilörehu-koulutuksissa puhutaan kuiva-ainetappioista. Nämä tappiot alkavat heti pellolla niiton jälkeen ja niiden minimoimiseksi on oltava tehokas esikuivaus ja korjuuketju. Kuitenkin siilolla tapahtuviin tappioihin vaikutetaan pH:n pudotuksen nopeudella (lue laadukas säilöntäaine) ja muovin hapen läpäisyllä sekä tietysti tiivistämisellä. Kuiva-ainetappio on käytännössä rahaa, koska se tarkoittaa energiatappioita, volyymitappioita ja valkuaislaadun tappioita. Nämä on helposti muutettavissa maidoksi tai kasvuluvuiksi tai pienemmiksi osto-rehu kuluiksi. Käytännössä kuiva-ainetappiot näkyvät rehun ”kutistumisella” ja D-arvon putoamisella raaka-aine näytteeseen verrattuna.

Rehusiilot ja aumat

Siilot ja aumat voidaan peittää muovilla, yhdellä tai useammalla kerroksella tai olla peittämättä kokonaan. Käytännössä Suomessa kaikki siilot peitetään muovilla, mutta maailmalla on edelleen myös peittämättömiä siiloja. Tavallisella siilomuovilla peitettynä pintarehun kuiva-ainetappiot ovat n.20% luokkaa, kun ne ilman muovia ovat n. 50%. Kuitenkin pintarehu on noin metrin korkuinen kerros siilosta tai aumasta, joten sen tilavuus on oleellinen koko rehun määrästä. Kärki-Agri on markkinoinut usean vuoden ns. happikalvoa nimeltään Silostop. Sen koostumus on ainutlaatuinen koska se ei käytännössä läpäise happea lainkaan ja sitä käytettäessä kuiva-ainetappiot ovat n.10% luokkaa.

Erilaiset muovit

Muovit voidaan jakaa kolmeen ryhmään; 1. Perinteiset polyeteeni muovit, 2. Vakuumimuovit (ohut polyeteeni) ja 3. Happikalvot (Silostop). Tavalliset siilomuovit on valmistettu polyeteenistä ja ne läpäisevät melko paljon happea. Myös näiden muovien laadussa on eroja riippuen valmistusmenetelmästä ja raaka-aineen laadusta. Vakuumimuovin asennus pintamuovin alle auttaa hapenläpäisyyn hyvin vähän, koska se on samaa polyeteeniä kuin pintamuovikin. Sama pätee kahteen kerrokseen tavallista muovia. Vakuumin idea onkin happitaskujen poistaminen, koska pintamuovi on liian paksua myötäilemään rehun epätasaisuuksia. Happikalvo taas on täysin erityyppinen muovi, joka on valmistettu useasta kerroksesta polyeteeniä ja EVOH-raaka-ainetta. EVOH on tuo kalvo, joka estää hapen läpäisyn lähes kokonaan.

Silostop estää hapen läpäisyn

Silostop on maailmanlaajuinen patentoitu tuote, jota käytetään kaikilla mantereilla ja yli 50 maassa. Siitä on myös lukuisia tieteellisiä tutkimuksia ja käytännön kokemuksia. Silostop on seitsemän kerroksinen puhallettu kalvo. Kalvon keskimmäinen kerros on EVOH, joka estää hapen läpäisyn. Silostopilla peitetyt siilot pudottavat kuiva-ainetappiot puoleen tavallisesta muovista. Kuiva-ainetappioiden puolittumisen lisäksi pilaantuneen rehun määrä on kaikissa tutkimuksissa pienempi. Tämä johtuu yksikertaisesti siitä, että happi ei pääse varastoinnin aikana muovin läpi pilaamaan rehua. Rehu pysyy myös viileänä pidempään avaamisen jälkeen, koska lämpenemistä aiheuttavat hiivat lisääntyvät vain hapen läsnä ollessa.

Kaikki Silostop-muovit sisältävät myös UV-suojan, jolloin ne eivät tarvitse toista muovia päälle. Suosittelemme kuitenkin aina suojaamaan muovin fyysisiltä vaurioilta, kuten linnuilta ja muilta eläimiltä erillisillä peitteillä. Itse markkinoimme kudottua Secure Covers -peitettä, jonka kestävyys on saanut asiakkailtamme kiitosta. Jopa 10 vuotta vanhoja peitteitä on edelleen käytössä.

Silostop ei myöskään tarvitse vakuumimuovia alle, koska Silostopin paksuus on 0,55-0,8 mikronia. Tällöin se muotoutuu rehun pinnan mukaan hyvin, kunhan se muistetaan jättää asennusvaiheessa ”löysästi” rehun päälle – älä siis kiristä tiukalle. Silostopin hapenläpäisemättömyys tekee tuotteeseen imu-efektin, koska rehu hengittää Silostop imaisee itsensä kiinni rehun pintaan.

Vaikka Silostop on ohuempaa kuin tavallinen siilo-/aumamuovi on se erittäin kestävää EVOH-kalvon ja ensiluokkaisen polyeteeni raaka-aineitten johdosta. Se siis kestää ihmisten päällä kävelyä.

Nyt kaksi eroa versiota

Kaikki Silostop-muovit sisältävät happea läpäisemättömän EVOH-kalvon, jonka hapen läpäisykyky on sama. Silostop Black ja Silostop Max -tuotteet eroavat vain paksuudeltaan, väriltään ja hinnaltaan. Black on perinteinen happikalvo, jonka paksuun on 55 mikronia ja väri musta. Silostop MAX on uusi tuote tälle keväälle ja sen paksuus on 80 mikronia, jolloin se kestää varmasti käsittelyn asennusvaiheessa. MAX on musta/oranssi väriltään.

Silostop Black muovia on saatavissa lukuisia leveyksiä 6-27 metriä leveytenä ja 50m tai 305m rullissa. Silostop MAX on saatavilla 8,10,12,14 metrin leveyksinä ja 50m rullissa.

Silostop reunamuovi

Silostop-reunamuovi on helppo asentaa oikean leveyden (4m ja 6m) ja imu-efektin ansiosta. Sen paksuus on 75 mikronia ja se on väriltään harmaa. Reunamuovia on saatavilla 4m ja 6m levyisinä, rullan pituuden ollessa 50, 100 tai 150 m.

Varastossamme on tulevalle kaudelle runsaasti eri kokoja Silostop muoveja. Varmista tulevan kauden rehujen laatu käyttämällä ainutlaatuista Silostop-happikalvoa. Ota yhteyttä aluevastaaviimme ja katsotaan tilallesi sopivat muovit!


Mikä on EVOH?

  • Polymeerin, etyleenin ja vinyylialkoholin yhdiste
  • Käytetään mm. elintarviketeollisuudessa, lääketeollisuudessa
  • Erittäin kestävä ja turvallinen hävittää polttamalla
  • Vain muutama valmistaja maailmassa.

OTR (Oxygen transmission rate)

  • OTR luku kertoo montako kuutiosenttimetriä Happea läpäisee 1m² 24 tunnin aikana
  • Kansainvälinen DIN/ASTMS standardi
  • DLG (Saksa) suosittelee läyttämään alle OTR 250 muoveja
  • OTR Silostopille on 3
  • OTR tavalliselle siilo-/aumamuoville on 300
  • OTR vakuumimuoville on 1700

Kärki-Agri on suomalaisten nauta- ja maitotilojen palveluun erikoistunut yritys. Kärki-Agri edustaa kahden kansainvälisen toimijan, Alltechin ja DLG:n, toimintaa Suomessa. Jatkamme omalla, yli 25 vuoden kokemuksella ruokinnan, hygienian ja rehunsäilönnän osa-alueilla tapahtuvaa jatkuvaa kehitystä. Välitämme maailmalta uusimmat tutkimus- ja kehitystyön tulokset ja ratkaisut Suomalaisten viljelijöiden saataville. Tervetuloa mukaan!

Lue lisää ›