Etusivu

Rehuntekosesonki tulee taas. Yksittäisenä kokonaisuutena se määrittää suurimman osan jokaisen liha- ja maitotilan seuraavan vuoden työmäärästä ja tuloksesta. Kun rehut osuvat tavoitteisiin, on lupa odottaa hyvää tuotosta sekä eläinten terveyttä.

Me olemme valmiina – kylmiöt ovat täynnä säilöntäaineita, varastoissa on muovia ja peitteitä. Olemme myös valmiina opastamaan tuotteiden käytössä, sillä toisinaan teoria, käytäntö ja kulttuuri eroavat tilojen välillä. Tärkeintä on löytää jokaiselle tilat sopivat säilöntätavat ja –menetelmät, joiden avulla jokainen voi turvallisin mielin kerätä pellolta tavaraa talven varalle. Olemme valinneet huolella seuraavat säilöntätuotteet teitä varten, sillä näiden tiedetään tutkimusten perusteella jättävän tilalle eniten tulosta viivan alle!

Miksi säilöntäainetta?

Säilöntäainetta tarvitaan muovin alla tapahtuvan säilöntäprosessin nopeuttamiseksi ja laadun varmistamiseksi. Luonnollinen käyminen on hyvä, mutta hidas ja riskialtis vikakäymiselle. Kärki Sil-All –käsittely yhdistää luonnon bakteerit ja tuotteen mukana tulevat huippubakteerit yhdeksi kokonaisuudeksi, jolla on voima ja suunta laskea rehun pH oikealle happamuustasolle muutamassa päivässä. Maitotilalla tämän huomaa siitä, että lehmät intoutuvat syömään ja lypsämään erityisen hyvin. Lihatiloilla päiväkasvut ovat merkittävästi suurempia ja lihan laatu parempaa. Mikä voisi olla tärkeämpää?

Neljä eri maitohappobakteerikantaa

Kärki Sil-All
sisältää suuren määrän nopeasti lisäntyviä bakteereja, jotka toimivat eri ph-tasoilla. Tällä varmistetaan, että ph:n lasku tapahtuu puhtaan maitohappokäymisen avulla. Täten energiatappio jää mahdollisimman pieneksi.

Kärki Sil-All rajoittaa rehua pilaavien bakteereiden kasvua ja estää niitä hajottamasta valkuaista, sekä käyttämästä energiaa ja kuiva-ainetta. Kärki Sil-All sisältää myös entsyymejä, jotka vaikuttavat positiivisesti kuitujen sulavuuteen.

Kärki Sil-All:in käyttöalue on erittäin laaja. Sama aine sopii sekä kuivaan että märkään esikuivattuun rehuun. Et tarvitse useita aineita eri kuiva-ainepitoisuuksille.

Rehut voit säilöä siiloissa, aumoissa tai paaleissa. Kärki Sil-All soveltuu myös luonnon mukaiseen tuotantoon.

Miksi muovia, mitä muovia?

Rehusta tekee säilörehun se, että se säilyy riittävän pitkälle tuottaen iloa talvikauden ruokinnassa. Ilman muovia tehdyt säilörehut pilaantuisivat niille sijoilleen hapen vaikutuksesta hyvin nopeasti. Muoviin pyöräyttäminen tekee siis hapen pilaavasta vaikutuksesta huomattavasti pienemmän. Hyvällä tuurilla ja huolellisella viimeistelyllä näkyvä pilaantuminen loistaa poissaolollaan kokonaan.

Kehitys ei kuitenkaan ole pysähtynyt tähän! Joka puolella maailmaa siirrytään parempiin muoveihin eli ns. happikalvoihin. Näillä vuorattu rehu estää hapen pääsyn rehuun käytännössä kokonaan säilöen ravinteet paremmin. Tuomme tähän Silostop-tuoteryhmään kesän 2016 uutuutena reunamuovit, jotka on tehty samasta happea läpäisemättömästä materiaalista kuin aiemmin myyntiin tulleet Silostop-happikalvot. Mikä voisi olla helpompaa kuin valmiiksi leikattu reunamuovi, joka on kestävää käytössä eikä lähde tuulen mukana?

Mitä painoksi?

Hyviä rehuntekorutiineja käsittelevissä oppaissa käsketään usein painottamaan huolellisesti. Mitä se tarkoittaa? Miksi ylipäätään painotetaan? Samasta syystä kuin edellisessä kohdassa eli painotuksella varmistetaan, että valittu muovi pysyy mahdollisimman tiukasti ja pitkään rehua vasten. Kun muovi on kiinni rehussa, happea ei pääse väliin rehua pilaamaan. Kyse ei ole siitä kuinka paljon painoa kasan päällä on, vaan kuinka muovi saadaan pysymään tiukasti rehun päällä.

Ylimääräinen paino on siitä hankala, että se pitää viedä kasan päältä myös pois. Siksi olemme päätyneet suosittelemaan asiakkaillemme Secure Covers –painopusseja ja peitteitä. Ne ovat kestäviä ja riittävän raskaita pysyäkseen rehun päällä. Asentaminen käy silti vähällä työvoimalla ja –määrällä. Kun siilo tai auma on peitelty näillä, voi huoletta antaa tuulen puhaltaa, lintujen nokkia ja eläinten kävellä ylitse.

Helppoa kuin heinänteko!

Teksti: Juha Pakkala

Kärki-Agri on suomalaisten nauta- ja maitotilojen palveluun erikoistunut yritys. Kärki-Agri edustaa kahden kansainvälisen toimijan, Alltechin ja DLG:n, toimintaa Suomessa. Jatkamme omalla, yli 25 vuoden kokemuksella ruokinnan, hygienian ja rehunsäilönnän osa-alueilla tapahtuvaa jatkuvaa kehitystä. Välitämme maailmalta uusimmat tutkimus- ja kehitystyön tulokset ja ratkaisut Suomalaisten viljelijöiden saataville. Tervetuloa mukaan!

Lue lisää ›